SkolStat: Sveriges Framtid Genom Data. Skolstatistik Med Mening.

Ett tjugotal lärare på kurs i Stenstorp. Alla finklädda. Varierande ålder.
Lärarkursen i Stenstorp (1964) Fotograf: Jonssons foto Tidaholm (Licens: PDM)

Varmt välkommen till SkolStat!

Vi skapade SkolStat för att ge dig möjlighet att, på ett mer lättillgängligt sätt, ta reda på vad elever, vårdnadshavare tycker om en skola.

På samma gång ger vi dig också nyckeltal kring elever, personal och kunskapsresultat för skolorna och dess huvudman.

För att fortsätta kan du antingen söka efter en skola eller huvudman med sökrutan upptill eller klicka vidare på ett län i listan nedan.

Innehållsförteckning

Skolor i Sveriges län

Här nedan hittar du alla län som har kommuner med skolor i SkolStat.

Klicka på ett län och leta upp kommunen eller skolan du vill veta mer om!

Län med flest antal skolor 1 till 11

PlaceringLänAntal
skolor
1808
2785
3554
4237
5195
6155
7155
8139
9138
10130
11126
Figur 1. Län med flest antal skolor i SkolStat 1 till 11 (Skolverket, Skolinspektionen)

Län med flest antal skolor 12 till 21

PlaceringLänAntal
skolor
12125
13124
14123
15120
16120
17117
18113
1986
2074
2132
Figur 2. Län med flest antal skolor i SkolStat 12 till 21 (Skolverket, Skolinspektionen)

Vad som gör SkolStat unikt

Det som gör SkolStat extra användbart är att du direkt kan jämföra varje skolas nyckeltal och elevernas, personalens och värdnadshavares åsikter med skolorna i kommunen och riket.

Något som vi tycker är speciellt värdefullt.

Du kan också jämföra resultaten från den senaste skolenkäten med den föregående för ungefär hälften av alla landets skolor (2024). Från och med 2025 kommer du kunna göra det för alla skolor.

Om du har frågor kring SkolStat rekommenderar vi att du läser vår artikel SkolStat: Frågor och Svar där vi svarar på de vanligaste frågorna kring SkolStat.

Nyckeltal och enkätsvar ger inte allt

Vi vill också passa på att påminna dig om att en skolas värde är så mycket mer än det som enkätsvar och nyckeltal kan lyfta fram.

Se dessa som ett par av flera olika perspektiv och dimensioner du kan använda dig av när du arbetar fram din egen uppfattning om en skola.

Källor vi använder oss av i SkolStat

I SkolStat använder vi oss av data från enbart svenska myndigheter eller organisationer som vi sedan sammanställer och vidareförädlar för att göra det mer lättillgängligt för dig.

Du hittar de källor vi använder under varje diagram eller lista.

Skapa dig en egen uppfattning!

Även om vi gör vårt yttersta för att allt ska vara rätt och riktigt i SkolStat är det tusentals och åter tusentals skolor som vi har att hantera.

Det kan mycket väl ha smygit in sig en felaktig siffra här och där.

Därför rekommenderar vi dig starkt att alltid vända dig till den officiella källan och skapa dig ett eget beslutsunderlag innan du tar beslut eller handlar på något du sett på vår hemsida.

Om du däremot hittar ett fel får du väldigt gärna meddela oss så att vi kan rätta till det! Du hittar länk till vår kontaktsida längst ner på sidan. Tack på förhand!

Lista på källor och beskrivning av syfte

Här hittar du länkar till de källor vi använder oss av i SkolStat. Vi har inget samarbete med, är inte sponsrade av, ej godkända av eller har på något sätt en relation/koppling till de organisationer och källor vi hämtar information från.

I SkolStat kan vi, av utrymmesskäl, förkorta Skolverket till SV, Skolsinspektionen till SI och Public Domain Mark till PDM. Det betyder inte att de officiellt förkortas så, utan är enbart för internt bruk i vårt verktyg.

Hur du kan använda informationen i SkolStat

Tack för att du uppskattar vårt arbete!

Du får gärna använda dig av information vi presenterar i SkolStat i ditt eget material men var noga med att ange oss som källa när du gör det.

Du kan antingen ange en länk direkt till SkolStat: https://swestat.se/skolstat eller alternativt med en länk till vår hemsida: https://swestat.se.

Kontakta oss gärna!

Då vi skapat SkolStat för precis sådana som dig, som är lika intresserad av skolstatistik som vi är, är vi väldigt nyfikna på vad du tycker om den?

Du får mer än gärna kontakta oss om du har några förslag på förbättringar, vill ge oss kontruktiv kritik eller på annat sätt vill förmedla dina tankar till oss.

Från oss på,